Історія ПК і складових Корисна інформація із історії
Історія створення першої комп'ютерної миші

Історія відкриття

Перша «миша» була сконструйована у 1964 році руками аспіранта Біла Інгліша (англ. Bill English) під керівництвом власне винахідника і батька самої концепції Дугласа Карла Енгельбарта (англ. Douglas Carl Engelbart) у англ. Augmentation Research Center Стенфордського дослідного інституту (англ. Stanford Research Institute) у Менло-ПаркуКаліфорнія. Пізніше Джеф Руліфсон (англ. Jeff Rulifson) покращив конструкцію і розробив програмне забезпечення. 9 грудня 1968 року Дуглас Енгельбарт вперше продемонстрував свій винахід на компютерній виставці Fall Joint в Сан-Франциско. Першу мишку доктора Енгельбарта було зроблено з дерева, і в ній була лише одна кнопка. Однак ідея нового способу оброблювання текстових файлів, можливість виділити, скопіювати й вставити частини тексту за допомогою однієї руки лягла в основу багатьохсучасних технологійПатент на нову мишку був отриманий 17 листопада 1970 року.

Доктор Енгельбарт отримав від роботодавців $10 тисяч гонорару за свій винахід (вклав їх як перший внесок за власний заміський будиночок). Майже через 30 років, 10 квітня 1997 року Дуглас Енгельбарт отримав у Музеї американської історії Смітсонівського інституту у ВашингтоніПремію Лемельсона від Массачусетського технологічного інституту (англ. Massachusetts Institute of Technology)[1]1 грудня 2000 року нагороджений Медаллю технологій (англ. National Medal of Technology) — визнання від уряду США.

Серійне виробництво розпочалося в 1981 році, коли кнопку замінили на кульковий привод — коліщатко.

Першим комп'ютером, в комплект якого входила миша, був міні-комп'ютер Xerox 8010 Star Information System представлений у 1981 році. Миша фірми «Xerox» мала три кнопки і коштувала $400 (відповідно $900 у цінах 2007 року з урахуванням інфляції). У 1983 році фірма Apple випустила власну модель миші для комп'ютера «Lisa», котра мала одну кнопку, вартість якої вдалося зменшити до $25. Широку популярність миша здобула завдяки використанню в комп'ютерах «Apple Macintosh» і пізніше в ОС «Windows» для IBM PC. «Microsoft» ввела підтримку маніпулятора в IBM PC ще у 1983 році, проте пізніше, ніж «Apple», звернула увагу на можливості під час роботи з віконним інтерфейсом.

Першу у світі оптичну мишу випустила у 1982 році фірма «Mouse Systems», однак її оптика потребувала спеціального розкресленого планшета, що позначилося на її вартості — $100.

Повернутися назад  | 
Powered by CuteNews
© 2013-2018. Сайт учителя інформатики Макарця В.І. All Rights Reserved. informatic.sumy.ua